top of page

Hva gjør man med 600 kilo poteter?

Vi hadde egentlig tenkt at dette skulle bli en rolig første sesong. Et lite forprosjekt. Altså vi har dyrket poteter før, men ikke så mye. Så vi tenkte litt prøving og feiling, mange forskjellige sorter og noen kilo poteter til eget bruk. Det var helt til en liten regnefeil medførte dobbelt så mye settepotet som planlagt. (Leste du forresten i strandbuen i vår om Anita som ble utsolgt i rekordfart i år og har en teori om hvorfor? Vi har en litt annen teori…)


Vi ble litt forsinket med å få dem i jorda; tomt for settepoteter da vi skulle kjøpe, vanvittig hard jord, konfirmasjon i huset osv osv Men nesten alle kom i jorda til slutt. Og det så nydelig ut! Altså jeg har hørt (men ikke faktasjekket) at poteten kom til Norge som en prydblomst. Da åkeren sto fin og grønn var jeg i grunnen enig i at den er en ganske pen plante.


potetåker
Det gikk lekende lett - og det viste seg å være for godt til å være sant!

Vi ble muligens litt for optimistiske - dette gikk jo veldig lett! (Ja, jeg er en ute av syne, ute av sinn person, så glemt var alle oppstartsproblemer!) Åkeren sto der frodig og grønn. Sommeren var fantastisk med masse sol. Dette måtte jo bli en bra sesong! Så kom tørråta…


Det begynte pent med små brune flekker, så spredde det seg til hele planten og til hele den sorten med potet. Selvsagt fryktet vi for avlingen, det er jo noen tusenlapper i settepotet…). Så vi gikk ut og klippet potetris mens vi fulgte med på om det spredde seg til alle sortene. Noen var mer hardføre enn andre, men til slutt ble alle smittet. Poteten er heldigvis ganske hardfør, så lenge råten ikke rekker komme i jorda klarer potetene seg noen uker etter at man har klippet riset. De vokser ikke mer selvsagt, men det gir oss tid til å høste.


Vår aller første sesong her på småbruket, og vi har så langt høstet rundt 600 kilo poteter! 🥳


Altså: Wow! Jeg er målløs. Tenk at vi har laget så mye poteter! Mye læring underveis, helt klart, men også utrolig gøy at vi lykkes så bra. Og enda er det en del som ikke er høstet.

Så hva gjør man når kjelleren plutselig bugner av potet? Bortsett fra å selge altså. Man lager mat, selvfølgelig. Masse mat. Poteten er jo den mest trofaste råvaren vi har: billig, mettende, anvendelig – og egentlig ganske undervurdert. Visste du forresten at det tar ca 25 minutter å koke nypoteter (jepp, jeg har tatt tiden!) – ikke veldig mye lenger enn å koke ris 😉


Hva vi lager? Her er fem av våre favoritter. Og det viser seg at de er overraskende enkle å lage.

Ovnsbakte poteter

Bruk småpoteter eller del store poteter i passende biter. Bland et par spiseskjer olje med krydder etter smak (jeg elsker franske urter) og rør potetene godt i blandingen. Stekes ca 30 minutter på 200°

Pommes frites

Del poteter i staver og legg dem i vann minst 30 minutter, gjerne lenger. Hell av vannet og tørk stavene. Hell over et par spiseskjer olje og en teskje salt eller pommes frites krydder og bland godt.

Stekes i airfryer som vanlig frossen pommes frites (i vår tar dette ca 25 minutter) eller midt i ovnen med varmluft på 220°. Snu gjerne på dem midtveis.

Fløtegratinerte poteter

Skjær poteter i skiver på ca 3-5 mm. Kok opp fløte (4 dl pr kg potet), tilsett finhakket hvitløk, salt og pepper etter smak. Legg potetskivene i en ildfast form og hell over fløten. Stek på 200° i ca 30 minutter. Legg ost på toppen og stek videre i ca 20 minutter til osten er gylden.

Potetmos som er like rask som pose

Beklager, denne krever litt forberedelse. Eller potetrester som jeg kaller det. Vi koker alltid for mye poteter slik at vi har til potetmos.

Smelt en klatt smør, ha poteter og en god skvett melk i gryta. Mos potetene enten med stapper eller stavmikser (avhengig av konsistensen du ønsker). Smak til med salt og pepper. Det tar under 5 minutter til potetmosen er klar (jepp, jeg har tatt tiden på det også!)

Potetgull (eller chips som mannen sier)

Skjær potetene i tynne skiver feks med ostehøvel. Legg skivene i vann i 30 minutter. Tørk og bland deretter med litt olje og legg utover stekebrett. Skivene må ikke overlappe hverandre, bruk evnt flere brett. Dryss over salt (eller annet krydder). stek på 200° i 10 minutter, skru deretter ovnen ned til 120° og stek til chipsen er helt tørr.

Det sies at man kan oppbevare chips i papirpose, men jeg har ikke testet det (å glemme den på benken derimot har jeg testet, det anbefales ikke 😉)



 
 
bottom of page