Husmannskost på 30 minutter
- Abelone L. Byrkjedal
- 23. okt.
- 4 min lesing
Vi snakker mye om “mat fra bunnen av”, men i praksis høres det ofte ut som et ambisiøst helgeprosjekt. Jeg trodde i hvert fall det. I mange år var jeg en klassisk “Toro-jente” – alt skulle gå fort, og posene gjorde jobben.

Men etter hvert som jeg begynte å lage mer fra bunnen, oppdaget jeg noe overraskende: Det er ofte både enklere og raskere enn jeg hadde trodd.
De gamle husmannskostrettene var jo ikke luksusmat, men hverdagsmat. Folk hadde kyr som skulle melkes og unger som skulle vaskes – de hadde ikke tid til å stå timesvis ved komfyren. Likevel ble det middag, og den var både næringsrik og mettende.
Mat laget fra bunnen trenger ikke være et søndagsprosjekt. Det går faktisk an å lage ordentlig, ærlig mat på under en halvtime – med helt vanlige råvarer fra kjøleskapet. Skikkelig husmannskost, uten juks.
Her er åtte middager du faktisk rekker å lage mellom jobb, lekser og “hvor-er-gymtøyet?”-panikk. Raskt, enkelt og med smaken av ekte middag
Potetsuppe med purre og bacon
Du trenger poteter, purre, buljongterning (plusspoeng om du har laget egen kraft, men det er ikke et must), vann, en skvett fløte, smør, bacon, salt og pepper.
Kutt poteter og purre, surr alt i litt smør, hell på buljong og kok i 15 minutter. Kjør glatt med stavmikser, rør inn fløte, og topp med sprøstekt bacon. Ferdig. Server gjerne med brød til.
Samme framgangmåte fungerer for de fleste grønnsaker inkludert de som har ligget bakerst i kjøleskapet og nå begynner å bli rynkete.
Stekt fisk med agurksalat, poteter og rømme
Kostrådene sier vi bør spise mer fisk. Og denne er både rask og god.
Skiv opp agurk med en ostehøvel. Legg dem i en skål, fyll med vann slik at det dekker agurkene, tilsett en dæsj eddik (en spiseskje eller så), litt salt og pepper. La stå mens du steker fisken.
Vend fiskefileter (makrell, sild, torsk – ta det du har) i mel, salt og pepper. Stek gyldne i smør.
Server med kokte poteter og en klatt rømme. (Og ja, det tar under 30 minutter å koke poteter)
Fiskekaker i hvit saus
Fiskekaker høres kanskje tidkrevende ut, men du lager dem mens potetene koker.
500 g hvit fisk (sei, torsk, hyse), 1 ts salt, 2 ss potetmel, 2 dl melk eller fløte, ½ løk, pepper, smør.
Kjør fisken med salt i foodprosessor til farsen blir seig. Tilsett potetmel, løk og krydder, og spe med melk. Form små kaker og stek dem gylne i smør.
Mens de steker, lager du hvit saus: smelt 2 ss smør, rør inn 2 ss mel, spe med 4 dl melk, og smak til med salt, pepper og litt muskat.
Server fiskekakene med poteter, gulrøtter og den hvite sausen.
Brennende kjærlighet
Dette er restemat forkledd som trøstemat. Mens potetene koker, steker du bacon og løk. Når alt er ferdig, moser du potetene med litt smør og melk, krydrer med salt og pepper, og heller baconblandingen over. Det ser kanskje ikke ut som en restaurantrett, men den er rask, god og billig.
Pannekaker
Pannekaker er egentlig ren overlevelsesmat. Du har alltid ingrediensene, og de redder enhver ettermiddag der du står med lavt blodsukker og tomt kjøleskap.
Visp sammen 4 egg, 5 dl melk, 3 dl mel og en klype salt. Stek tynne pannekaker i godt smør. Siden det skal gå på 30 minutter har du ikke tid til noe særlig svelling (Lag evnt røra dagen før, den tåler å stå i kjøleskapet over natta). Vi lager mest glutenfri pannekaker, der trenger ikke røra å svelle. Jeg merker ikke mye forskjell på om røra har svellet med hvetemel heller - om noe er det lettere å lage tynne pannekaker med usvellet røre.
Server med blåbærsyltetøy (eller bacon om det er det du er vant til).
Enkel gryterett
Del kjøtt i terninger og brun i panne. Tilsett vann, grønnsaker, buljongterning, krydder etter ønske (eller ferske urter), salt og pepper. La koke til grønnsakene er møre. Jo lenger den får koke, jo bedre blir det, men du kan spise den etter 30 minutter også.
Pølselapskaus
Jo lenger den får koke, jo bedre blir den. Men det er mulig å få den klar på 30-minutter hvis du kutter små biter. Det som tar lengst tid er å skrelle og kutte grønnsaker (men det er lov å jukse og kjøpe en lapskausblanding i butikken). Sett grønnsakene til koking, tilsett buljongterning eller kraft, salt og pepper. De siste fem minuttene tilsetter du pølsebiter. Serveres med flatbrød og tyttebærsyltetøy.
Pytt i panne
Her kan du redde alle triste grønnsaker og kjøttrester. Potet, gulrot, sukkererter, squash, vårløk, blomkål - bare del i terninger og stek sammen med terninger av kjøtt i litt smør til de er møre. Det meste av kjøtt funker; pølser, bacon eller hva nå du har liggende, bare del opp og stek. Smak til med salt og pepper. Stek gjerne et speilegg eller to i tillegg og server på en seng av pytt i panne.
Har du flere raske retter? Del gjerne slik at jeg kan utvide repertoaret!


