top of page

Jeg føler meg dum - hvor vanskelig kan det være liksom??

Oppdatert: 2. juli


Vi har store planer - men det er jammen ikke bare-bare å navigere i jungelen av forskrifter!
Vi har store planer - men det er jammen ikke bare-bare å navigere i jungelen av forskrifter!

Da vi flyttet hit var tanken at vi først skulle produsere til oss selv og deretter utvide til å også dyrke frukt, bær og/eller grønnsaker for salg. Nå som vi bor her ser vi stadig nye muligheter. Det er så mye potensiale her. (Om potensial = inntekt er en helt annen sak! La oss ikke snakke for høyt om det!) Så vi drømmer og planlegger.


Og de planene krever registrering hos mattilsynet. Jeg føler at jeg skjønner lover og forskrifter ganske godt, men akkurat her rygger jeg baklengs ut fra hjemmesiden deres gang på gang. De har gode veiledere, til og med video på youtube om temaet. Vi snakker et skjema, en enkel formalitet, hvor vanskelig kan det være liksom?


Så etter å ha utsatt det gang på gang bestemte jeg meg forrige helg for at nå skal det gjøres. Registreringen var enkel nok - sørg bare for å velge rett kategori første gangen, den kan du nemlig ikke rette på senere. Og flere ting på ett skjema, selvfølgelig ikke... Anyway, jeg klarte å komme meg gjennom, men hva møter meg så? Joda, "aktuelle regelverk for aktiviteten". To sider med lenker til lover og forskrifter! 😱

Jeg er egentlig glad for regler. Som forbruker er det helt topp, det handler om trygghet. Selvfølgelig skal maten være trygg å spise! Men som fremtidig produsent er jeg overveldet. Det er temperaturkontrollinstruks, forskrift om dypfryste næringsmidler, matloven, internkontrollforskriften for næringsmidler... Og enda har vi ikke begynt å lage egne sjekklister og instrukser. For det er ganske klare regler om bekledning, renhold, oppbevaring og sporbarhet, men dette må man sette i et system selv.


Man skal jammen være motivert for å begi seg ut på dette. Eller er det bare jeg som har tungt for det? Jeg kjenner at jeg kommer i utsettelsesmodus - kanskje dette ikke er så viktig akkurat nå? Kanskje det burde være et prosjekt for "en vakker dag"? Når jeg har mer tid. Når jeg har lest meg opp. Når jeg vet hva matkontaktforskriften egentlig innebærer.


Jeg må fortsatt snakke med kommunen om det er noen lokale regler og tillatelser eller omregulering av areal som trengs. Jeg må finne ut av moms - kan jeg mumse fra første krone, eller må jeg vente på de første 50K? Lokalet må fikses, utstyr må kjøpes, sjekklister og opplæringsmateriell (som må lages selv om jeg er den eneste som jobber med det?) på utarbeides. 😮‍💨


Det er ikke alltid steget fra hobby til noe mer er så lett som det ser ut på papiret. Noen ganger føles det som å åpne en dør – og bli møtt av en vegg. Helt uten tall og statistikk tipper jeg at det fer ganske mange som lager mat og selger "privat" som ikke har registrert seg. Produktene er gode og de vet hvordan man lager trygg og god mat. Men enten vet de ikke om regelverket, eller så virker det uoverkommelig og byråkratisk.


Hva det skal bli? Jeg synes det er skummelt å si det høyt - tenk om jeg ikke får det til! 🙈Men jeg skal fortelle om det snart. Jeg lover! Men først: en kopp kaffe og et dypt pust før jeg gyver løs på neste forskrift.


Tips? Cheat-sheet? Anbefalt litteratur? Hva som helst som gjør dette litt mindre skummelt? 👇🏻

bottom of page